Over Jos van Doremalen

Marcel van de Langenberg

De Fietsersbond komt op voor het belang van de fiets en dat is iets wat ik een warm hart toe draag. Door het toenemende autoverkeer, lees gemakzucht, is de fiets een tijdlang weggedrukt van de straat. Gelukkig is het draagvlak voor de fiets de laatste jaren enorm gestegen en worden de voorzieningen beter.
Door het dichtslibben van de binnensteden en de bijbehorende uitstoot staat schoon vervoer centraal. Iets waar de fiets prima in past en het hoort bij een gezondere levensstijl.
Door de komst van de elektrische fiets is er nog meer aandacht gekomen en het bracht veel extra fietsverkeer met zich mee.
Vooral het woon-werk en recreatie fietsverkeer is hierdoor gestegen.
Ik ben zelf pas op 26 jarige leeftijd fanatiek de fiets gaan gebruiken, voor die tijd vond ik de bromfiets, motor, auto en vrachtauto mooier om mee te rijden. Echter geen van deze voertuigen geven een ontspannend gevoel zoals de fiets dat wel doet.
Mijn kinderen heb ik bewust van kleins af aan grote afstanden leren fietsen en toen de kleinste 8 jaar was fiets ik met hun van het Zeeuwse Middelburg naar Boxtel. Iets waar ze het nu nog over hebben.

De grootst gereden afstanden heb ik zelf ook op naam van mijn fiets staan. Ben ermee van mijn vakantie adres aan de Spaanse Costa naar huis gefietst maar ook vanaf huis naar Compostella, Portugal, Rome, Duitsland, Oostenrijk en bijna alle lange afstandsroutes van ons mooie Nederland.

Als je in het buitenland fietst dan besef je des te meer wat een prachtig fietsnetwerk we al hebben in Nederland maar het verdiend nog meer aandacht.
Als we ervoor zorgen dat het fietsnetwerk, wat maar een schijntje kost van een auto netwerk, verbeteren zouden we zo maar het autoverkeer met 10 % kunnen terugdringen. Iets wat de filedruk enorm zou helpen. Mensen denken nog steeds dat andere de files veroorzaken en zien niet in dat ze er zelf aan bijdragen.
Het aantal auto’s blijft de komende tijd nog fors toenemen en overstijgt het binnenkort de magische grens van 10 miljoen. Ja je leest het goed. En al dat blik staat overal in de weg. Overigens is het met de fietsparkeerplaatsen ook bedroevend over het algemeen. We moeten dus zorgen dat we als fietser niet van de weg gedrukt worden.

Helaas is politiek niet zo aan mij besteed maar wel van groot belang om stappen te zetten en keuzes te maken voor de toekomst. Vandaar mijn inzet voor de Fietsersbond.

Jos