Over Richard Termeer

Richard overleed op 1 aug 2019 na een wisselende tijd van ziekte en weer op de fiets. Zijn laatste grote tocht betrof de Noordkaap.
Richard was de intitiatiefnemer voor het ontwikkelen van een site voor de afdeling Boxtel. De tekst hieronder is door Richard zelf ingegeven. We laten hem even aan het woord als een herinnering aan een actief fietser in alle toonaarden.
Een jaar of 10 geleden vroeg de Fietsersbond om vrijwilligers bij de uitvoering van een onderzoek naar de kwaliteit van het fietsnetwerk in Boxtel. Dat leek me wel wat. Mijn pensioen was aanstaande en door het afbouwen van mijn werk kwam er al wat meer vrije tijd beschikbaar.
Wat zou leuker zijn dan werken in een omgeving beheerst door fietsen? Bij de oprichting van de ENFB (de Èchte Nederlandse Fietsersbond, een plagerijtje naar de toen al almachtige ANWB) was ik al lid.
Voor mijn werk heb ik veel gereisd, waaronder ook met de auto. Een beetje schuldig voel ik me daar nog steeds over. Die auto hebben we nog steeds maar het grote gebruik is wel achter de rug.
Vrijwel alle dagelijkse boodschappen doen we met de fiets dus het fietsnetwerk van Boxtel ken ik als geen ander. In de omgeving fiets ik veel door het buitengebied dus ook daar weet ik aardig de weg. Het mooiste vind ik het nog om met vrouw en vrienden op de fiets op vakantie te gaan; het liefst naar bijzondere oorden. In het begin deden we dat nog met een tentje; tegenwoordig laten we ons wat vaker verwennen bij Vrienden-op-de-Fiets en herbergen en hotelletjes. Ons favoriete fietsland is Duitsland: veel fietsvriendelijke routes en onderkomens. Apetrots zijn we onze avonturen naar de Noordkaap, Santiago de Compostella en de Hebriden.
Sinds een paar jaar gebruik ik een GPS-toestel. Met de kaarten op de PC kun je de reizen voorbereiden, met de route en verdere gegevens fiets je de reis en je komt terug met een log (een registratie van wat je allemaal hebt gedaan). Zo geniet je 3 keer van je reis. En het leukste: de omgang met een GPS-toestel is allesbehalve eenvoudig dus iedereen heeft hulp nodig.
Voor mij ligt dáár de nadruk van mijn lidmaatschap van de Fietsersbond: anderen helpen met veilig en plezierig fietsen.
Een fietsvriendelijke groet van Richard